Përdorimi i letrës së aluminit për të gatuar është i zakonshëm, veçanërisht për pastrim të lehtë. Megjithatë, qarkullojnë shqetësime për rreziqet shëndetësore, duke përfshirë helmimin e mundshëm nga alumini. Pra, a ka ndonjë të vërtetë në këto shqetësime?
A është e rrezikshme gatimi me letër alumini?
Në përgjithësi, letra e aluminit është e sigurt për gatim në temperaturat standarde të furrës. Sipas ekspertit të sigurisë ushqimore, Darin Detwiler, letra e aluminit mund të përballojë me siguri deri në 200°C. Megjithatë, ekziston një rrezik i vogël me temperaturat e larta dhe ushqimet acidike ose të kripura (si domatet ose agrumet), pasi ato mund të rrisin rrjedhjen e aluminit në ushqim. Ndërsa këto sasi janë zakonisht të ulëta, marrja e tepërt me kalimin e kohës është shoqëruar me shqetësime shëndetësore, veçanërisht sëmundje neurodegjenerative.
Ekspozimi i aluminit në jetën e përditshme
Mesatarisht, njerëzit konsumojnë 7-9 miligramë alumin në ditë, kryesisht nga ushqimi dhe minimalisht nga letra e aluminit. Alumini është gjithashtu i pranishëm në produkte si antidjersa dhe ilaçet. Pjesa më e madhe e aluminit të konsumuar del nga trupi, por individët me sëmundje të veshkave mund të kenë vështirësi në ekskretimin e tij, duke rritur rreziqet për shëndetin.
Këshilla për të minimizuar ekspozimin ndaj aluminit
Për të minimizuar ekspozimin, shmangni gatimin e ushqimeve acidike ose të kripura në letër alumini, veçanërisht në temperatura të larta. Shkencëtarja e ushqimit Jessica Gavin rekomandon shmangien e ruajtjes së ushqimeve acidike në fletë metalike, të cilat mund të shkaktojnë një shije metalike. Nëse gatuani mbi 200°C, merrni parasysh alternativat si pjatat e pjekjes së qelqit, të cilat janë joreaktive.
A është fleta e aluminit e sigurt për përdorim të përditshëm?
Në shumicën e rasteve, fleta e aluminit është e sigurt. Për gatime me rrezik të ulët, si pjekja e perimeve ose pjekja e biskotave, transferohet shumë pak alumin për shkak të kohës së shkurtër të kontaktit dhe natyrës së thatë të këtyre ushqimeve. Pra, nëse nuk gatuani ushqime acidike në nxehtësi të lartë, gatimi me alumin është përgjithësisht i sigurt. / Huffpost